Бившият кмет на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум е посочена в сряда от управляващата

...
Бившият кмет на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум е посочена в сряда от управляващата
Коментари Харесай

Българка ще се изправи в президентската битка за Мексико

Бившият кмет на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум е посочена в сряда от управляващата партия в Мексико за собствен претендент за президентските избори през 2024 г. За първи път двамата съществени противници за властта в Латинска Америка ще бъдат дами.

Шейнбаум, 61-годишна учителка, ще се изправи против Ксочитл Галвес, бизнесдама и сенатор с локални корени, определена да съставлява опозиционна коалиция, Широкият фронт за Мексико, написа france24.com.
-->
И двете дами се позоваха на пропукването на стъкления таван в своите акции в нация, която се стреми да се отърси от традицията на мачизма - или сексизма.

Партията Морена на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор разгласи, че Шейнбаум е спечелила вътрешен конкурс за изборите през юни 2024 година, побеждавайки противници, в това число някогашния външен министър Марсело Ебрард.

Шейнбаум е корав покровител и поддръжник на Лопес Обрадор, ляв популист, който се радва на утвърждение от над 60 %, само че от конституцията се изисква да напусне поста след един-единствен шестгодишен мандат.

„ Шейнбаум е може би най-големият съдружник в политическата история на Лопес Обрадор “, сподели анализаторът Пабло Майлуф.

Студентски водач през 80-те години на предишния век, Шейнбаум служи като секретар по околната среда на Мексико Сити, когато Лопес Обрадор беше кмет от 2000-2005 година

Тя беше представител на Лопес Обрадор по време на несполучливата му кандидатура за избори през 2006 година и самата тя беше кмет на Мексико Сити от 2018 година до по-рано тази година, когато се отдръпна, с цел да се кандидатира за президент.

„ Момичетата виждат образец в мен “, сподели Шейнбаум пред списание Gatopardo.

„ Да бъда първата жена президент би било историческо за нашата страна “, добави тя.

В различен знак за изменящи се ветрове, Върховният съд на Мексико в сряда декриминализира абортите в цялата страна, постановявайки, че правна система, която санкционира абортите, „ нарушава човешките права на дамите “.

И Морена, и опозиционният блок избраха да употребяват изследвания на публичното мнение, с цел да изберат своите претенденти.

Часове преди оповестяването на ръководещата партия противникът на Шейнбаум Ебрард осъди това, което той назова „ значими нередности “ в изборния развой на Морена и прикани за повторни избори.

Шейнбаум, внучка на български и литовски еврейски мигранти, е известна със своя запазен, внимателен жанр и даде обещание да продължи политическата стратегия на Лопес Обрадор.

„ Притежавайки теоретичен профил... тя има податливост да се обкръжава с хора, които знаят по какъв начин да проектират публични политики “, споделя Майлуф.

Подобно на Лопес Обрадор, Шейнбаум се показва като бранител на бедните, в това число на локалните общности.

Влизането на Галвес – родена от татко от радикално население отоми и майка от смесена раса – към този момент раздруса президентската конкуренция.

Първото й име значи „ цвете “ на локалния език науатъл и произходът й я отличава от обичайна консервативна съпротива.

Тя носи локално облекло, употребява всекидневен език, пъстър с псувни, и е известна с това, че пътува из Мексико Сити с велосипед.

Опозиционната коалиция се състои от Институционалната революционна партия, която ръководи страната повече от 70 години до 2000 година, консервативната Партия на националното деяние и лявата Партия на демократичната гражданска война.

Галвес, 60-годишен компютърен инженер, разкритикува тактиката за сигурност на Лопес Обрадор и сподели, че " яйчниците са нужни ", с цел да се изправи против проведената престъпност, написа БЛИЦ
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР